La Marató que dona llum?

La Marató dona llum, excepte si has interromput el teu embaràs.

El passat 17 de desembre es va emetre la Marató de TV3, dedicada enguany a la salut sexual i reproductiva.


Al llarg del dia vam veure com s’abordaven diferents problemes o patologies relacionades, testimoni rere testimoni es va posar de manifest la poca investigació i moltes vegades el poc tacte que reben les diferents casuístiques que afecten, en la gran majoria, la salut de les dones. Ha estat un programa que ha posat de manifest que cal destinar recursos a un col·lectiu que, malgrat no ser minoritari (segons dades d’IDESCAT a 1 de gener de 2023 érem 4.013.689 de dones enfront de 3.885.367 homes) és el més menystingut quant a salut es refereix.


Una Marató que ha donat llum a malalties i pèrdues gestacionals, excepte si has triat interrompre el teu embaràs.


Tristament, la interrupció voluntària de l’embaràs o la interrupció per motius mèdics no ha aparegut en aquesta edició que prometia ser trencadora i valenta i nosaltres ens preguntem el perquè. Ens ho preguntem perquè hagués estat bé entomar un aspecte de la salut reproductiva que ningú vol entomar. La interrupció per motius mèdics afecta centenars de dones cada any i sacseja la vida i la psique de qui la pateix, trobant-nos en moltes ocasions davant de situacions de violència obstètrica i manca deliberada d’informació. L’avortament, espontani, a petició de la dona o per motius mèdics forma part de la vida de moltes dones però, un cop més, se silencia aquesta decisió que molts cops s’ha de prendre a contracor.


Tampoc s’ha donat llum a un aspecte comú en pèrdues gestacionals, i és el fet que gran part del suport emocional que reben les famílies va a càrrec d’altres famílies, que a través d’associacions sense ànim de lucre les acompanyen en un procés cru i dolorós. Un acompanyament que es fa des de l’experiència pròpia, en la gran majoria de casos i que forma part d’una gran xarxa recentment federada, una Federació, per cert, amb seu catalana.


Nosaltres com Associació pionera en el tractament d’interrupcions d’embaràs per motius mèdics, federades en la primera Federació d’Associacions de Dol, lamentem que s’hagi optat per continuar alimentant el tabú que envolta les interrupcions voluntàries i per motius mèdics, així com perpetrant l’estigma que sofrim les dones que hem de prendre la decisió d’interrompre el nostre embaràs.

También te puede interesar